HOORN - In januari start een groep mensen die een bijstandsuitkering heeft met een bouwopleiding bij ESPEQ Opleidingsbedrijven in Heerhugowaard. Op woensdag 7 december hebben directeur Suzanne den Dulk van ESPEQ en wethouder Judith de Jong de overeenkomst hiervoor getekend.

Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad besloten meer mensen aan het werk te willen helpen met een horeca- en bouwopleiding. In oktober is de horeca-opleiding bij Frsh0229 gestart. In het nieuwe jaar begint ook de bouwopleiding bij ESPEQ.

Directeur Suzanne den Dulk: ‘De vraag naar vakmensen in de bouw stijgt, er zijn doorlopend vacatures. Daarom hebben we met de gemeente Hoorn en WerkSaam Westfriesland afspraken gemaakt om speciaal voor mensen met een bijstandsuitkering een opleidingstraject aan te bieden.’ Wethouder Judith de Jong: ‘Hiermee creëren we een win-win situatie. De kans op een passende baan na het afronden van de opleiding is groot. Deze mensen doen weer mee in de maatschappij en hoeven niet meer van een uitkering te leven’.

Leren en werken

De opleiding bij ESPEQ duurt tweeënhalf jaar. Naar verwachting starten acht mensen met een bijstandsuitkering met de opleiding. Het zijn mensen die gemotiveerd zijn om als timmerman, metselaar, tegelzetter of schilder in de bouw aan de slag te gaan. Ze volgen na een inwerkperiode een leerwerktraject, waarbij de deelnemers in ieder geval tijdens hun opleiding gegarandeerd een baan hebben. Na drie maanden stop de bijstandsuitkering en krijgen de deelnemers betaald door hun werkgever.

Iedereen aan het werk

Sinds vorig jaar biedt de gemeente Hoorn extra hulp voor ZZP’ers , jongeren, 45-plussers met een bijstandsuitkering, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkzoekenden zonder uitkering. Doel is dat zoveel mogelijk mensen een baan hebben en niet afhankelijk zijn van een uitkering.