HOORN - Twee schilderijen waren verkeerd opgerold en de stukken vielen eruit, een derde schilderij lag erbij als een zielig lapje. Twee andere hadden in Oekraïne een nieuwe lijst gekregen en waren daarbij beschadigd. De restauratie van de vijf in 2005 gestolen en in Oekraïne teruggevonden schilderijen was een ware marathon. Op zondagmiddag 12 november houdt hoofdrestaurator en kunsthistoricus Ronald de Jager een lezing over de ingewikkelde restauratie van ‘de vijf van Hoorn’.

Toen Ronald de Jager de vijf schilderijen in 2016 in Kiev voor het eerst na de brutale roof in 2005 weer onder ogen kreeg, liet hij museumdirecteur Ad Geerdink geruststellend weten dat het ‘allemaal goed zou komen’. Het is ook goed gekomen. Toch heeft Ronald de Jager halverwege de klus wel even flink getwijfeld of hij zijn woorden wel waar kon maken. Met name het Keukenstuk (circa 1620) van Floris van Schooten was er dramatisch slecht aan toe. Het was verkeerd opgerold, er was mee gesleept en had waarschijnlijk lang in een vochtige kelder gelegen.

Mooier dan ooit

Een team van vier restauratoren, onder leiding van Ronald de Jager werkte bijna een jaar aan de restauratie. En het resultaat is volgens kenners fantastisch.. Mooier dan ooit hangen ze in nieuwe glorie te pronken in het Westfries Museum. Nu nog als onderdeel van de grote overzichtstentoonstelling Roofgoed, kunstdiefstal in Nederland, straks als topstukken in de collectie Hollandse meesters van het museum.

Foreestenhuis

De lezing van Ronald de Jager op zondag 12 november is in het Foreestenhuis op de Grote Oost 43 in Hoorn en begint om 14.00 uur. Vanaf 13.30 uur start de inloop met koffie en thee. Aansluitend kunnen bezoekers aan de lezing een bezoek brengen aan de tentoonstelling Roofgoed en de gerestaureerde schilderijen

De toegang is € 12,50; met museumkaart € 7,50. Reserveren via www.wfm.nl/events/mooier-dan-ooit