Op donderdag 1 december vindt van 18:00 tot 19:30 uur de Kindergemeenteraad plaats. Kijk live mee via https://channel.royalcast.com/hoorn

Kinderen uit groep 7 en 8 van de zes deelnemende basisscholen werken een voorstel uit, ter waarde van 2.000 euro. Hierover gaan zij met elkaar in debat. De klas met het winnende voorstel mag dit ook echt gaan uitvoeren. Dit jaar is het thema ‘Groen Hoorn’.

Dit jaar doen er zes basisscholen mee aan de Kindergemeenteraad; De Zonnewijzer, De Klipper, De Tweemaster, Bernardus van Bockxmeerschool, De Parcival en De Ichtus. Bovenbouwleerlingen van deze scholen krijgen een aantal lessen met daarin aandacht voor argumenteren, discussiëren, beslissingen nemen en vergaderen. Zij maken daarnaast aan de hand van het thema ‘Groen Hoorn’ een voorstel voor een concreet project in hun buurt of wijk. De kinderen mogen voorstellen bedenken die maximaal 2.000 euro kosten.

Unieke kans

Van iedere school is tijdens de kindergemeenteraadsvergadering een fractie van acht leerlingen aanwezig. Al deze leerlingen vormen samen de kindergemeenteraad. Tijdens de vergadering beslissen zij welk projectvoorstel, met meerderheid van stemmen, wordt aangenomen. Het aangenomen voorstel wordt ook echt uitgevoerd. Een unieke kans dus om als kind daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

Openbare vergadering

De vergadering wordt gehouden op donderdagavond 1 december van 18.00 uur tot 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis in Hoorn. Arthur Helling, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, zit de vergadering voor. Net als de volwassen variant is de kindergemeenteraadsvergadering openbaar. Belangstellenden zijn van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen. Kunt u niet komen? Kijk dan vooral mee via de livestream op https://channel.royalcast.com/hoorn