HOORN - Een mysterieus geluid drijft veel inwoners van de Hoornse wijken Kersenboogerd, Vogelenwijk en Risdam tot waanzin. Op social media en tegenover NH Nieuws regent het reacties van honderden wanhopige mensen die last hebben van een constante pieptoon. Grote vraag is: waar komt dat geluid toch vandaan?

De afgelopen dagen is het een hot issue op de Facebookpagina Verloren Gevonden Vernield, omgeving Hoorn. Onder het bericht waarin de "zeer irritante, zware, diepe, donkere bromtoon" wordt beschreven, blijven de opmerkingen maar binnenstromen.

Waar een enkeling het irritante geluid toeschrijft aan een versleten, zoemende cv-ketel of de koeling van een oude kippenslachterij, zijn de meesten het erover eens dat het wel afkomstig moet zijn van de Westfrisiaweg. Er wordt al een paar jaar gewerkt aan de verbinding tussen Heerhugowaard en Enkhuizen en velen geloven dat het mysterieuze geluid afkomstig is van dat veelbesproken project.

Als een wasdroger
"Ik hoor dag en nacht een bromgeluid. 's Nachts is het het ergste, omdat het dan stil is. De ene avond is het sterker dan de andere avond, maar het is er constant", vertelt Patricia Rietbergen aan NH Nieuws in haar woning aan de Koolmees in Kersenboogerd. "Het is alsof er bij de buren een wasdroger aanstaat, daar kun je het een beetje mee vergelijken. Maar dan constant."

Ze gaat in gedachten terug in de tijd en vermoedt dat het bij haar in maart dit jaar is begonnen. Sindsdien slaapt ze al slecht, eigenlijk elke nacht opnieuw, vertelt ze. "Ik moet regelmatig een slaappil nemen. Ik sta moe op en ik heb druk op m'n oren. Als ik op vakantie ben geweest, is het een paar dagen weg en dan is het weer terug."

Lees ook: Problemen rond aanleg Westfrisiaweg blijven zich opstapelen

De Hoornse denkt dat zelfs haar hond er last van heeft. "Het klinkt voor sommigen misschien gek, maar ik vermoed van wel. Normaal ligt 'ie gewoon braaf te slapen, maar soms staat 'ie 's avonds ineens op en moet 'ie naar buiten. Dan gaat 'ie buiten in z'n mand liggen. Dat is toch een rare gewoonte?"

Pomp? Vrachtwagens?
Rietbergen is een van de mensen die naar de Westfrisiaweg wijzen op de vraag waar het vandaan komt. "Het kan bijvoorbeeld een pomp zijn of de vrachtwagens die de hele nacht op en neer rijden. Maar we weten het niet. Wisten we het maar. Dan konden we er wat aan doen."

Ook Ian Wilkie, die met zijn katten in zijn woning aan de Klagerstuin in Risdam woont, heeft er last van. Anderhalf jaar lang al, om precies te zijn. "Ik heb last van trillingen en bromtoongeluiden. Het is alsof ik een beetje onder stroom sta", vertelt hij.

Lees ook: Noodkreet West-Friese gemeenten: "Heijmans, maak Westfrisiaweg af"

"Het is moeilijk uit te leggen aan anderen, maar het lijkt er wel een beetje op alsof je in een schelp luistert. Ik hoor en voel het de hele dag. Ik word er wakker mee en ga er mee naar bed."

Vluchten
Ian vlucht zelfs regelmatig zijn huis uit, soms naar de buren of zijn ouders, maar bijvoorbeeld ook naar de coffeeshop. Dan ga ik daar een jointje roken en een kopje thee drinken. Thuis is er constant die druk op m'n oren. Nu ik erover praat, merk ik ook dat ik er opgejaagd van word, gespannen."

Op de vraag of hij er gek van wordt, aarzelt hij even. Dan: "Nou ja, het moet wel een keer ophouden. Ik hoop maar dat het inderdaad de Westfrisiaweg is. Als ze daar klaar zijn, zou het betekenen dat het ophoudt."

De gemeente Hoorn is om een reactie gevraagd, maar die heeft nog niet gereageerd.