HOORN - De afgelopen maanden is er in Hoorn meerdere malen verstopping in het riool geweest. De boosdoener? Synthetische wegwerpdoekjes! Deze doekjes veroorzaken niet alleen verstoppingen, maar ook schade aan de pompen in de rioolgemalen. Reden voor de gemeente Hoorn om middels communicatie via diverse media de strijd aan te gaan. 

Vochtige wegwerpdoekjes blijken iedere keer weer het probleem bij verstoppingen in het rioolstelsel. Het gaat o.a. om schoonmaakdoekjes, luierdoekjes en doekjes om make-up te verwijderen. De onderhoudsmedewerkers van de gemalen hebben er de handen vol aan om de pompen aan de praat te houden. Soms zelfs dagelijks. Het kost veel tijd en veel geld en dat is zonde.

De oplossing is eenvoudig: spoel vochtige doekjes niet door het toilet, maar gooi ze in de grijze bak of zak bij het restafval. Het enige dat je met een gerust hart kunt doorspoelen is toiletpapier. Onverschilligheid op dit punt kan gemakkelijk leiden tot een verstopte riolering of overstroming in het eigen toilet. En daar zit niemand op te wachten.