HOOGKARSPEL - Een groep bewoners van de Nieuweweg is het zware landbouw-en vrachtverkeer meer dan zat en overweegt harde acties als de gemeente Drechterland op korte termijn niet overstag gaat om wat aan de situatie te veranderen. Al ruim vijf jaar voeren ze actie om de weg veiliger te maken en ze kunnen weinig geduld meer opbrengen. "Het wordt tijd dat er wat gaat gebeuren", vindt actievoerder Gerard Bakker.

Over de Nieuweweg razen dagelijks tientallen vrachtwagens en tractoren die allemaal richting het WFO-terrein moeten in Zwaagdijk-Oost. Bewoners vinden de situatie onveilig en houden vaak hun hart vast. "Het is een wonder dat er nog niks ernstigs is gebeurd, maar waarom zouden we wachten tot het kalf verdronken is?", vraagt Bakker zich af.

Lees ook: Hoogkarspel eist een veilige Nieuweweg

De gemeente heeft onlangs besloten om voorlopig niks aan de weg te veranderen, omdat die eerst wil wachten tot de nieuwe Westfrisiaweg af is. Mogelijk neemt dan het vrachtverkeer af op de Nieuweweg en zal de situatie daarmee verbeteren. Maar bewoner Piet Ooteman heeft er een hard hoofd in. "Het landbouwverkeer blijft hier gewoon rijden en die trekkers zijn het meest vervelend, omdat ze vaak uitsteken."

De bewoners hebben drie oplossingen aangedragen om het verkeer om te leiden, maar daar zit een flink kostenplaatje aan vast. Er moeten wegen worden aangelegd en een tunnel onder het spoor door. "Dan ben je gauw een paar miljoen verder", zegt actievoerder Piet Ooteman.

Laatste poging

De bewoners sturen binnenkort nog een brief naar de gemeente met de vraag om op korte termijn toch actie te ondernemen. En anders overwegen de heren harde acties. Bakker: "Ik denk aan een mogelijke wegafsluiting. Het is tijd om de druk op de ketel op te voeren."