KOGGENLAND - Alle aandacht gaat uit naar de mobiele telefoon. Het aantal genodigden voor een verjaardagsfeestje mondt uit tot een crisis. Ze zeggen nooit alcohol te drinken, maar is dat echt waar? Dit soort herkenbare situaties deelde opvoedexpert Marina van der Wal met bijna 500 puberouders tijdens theaterlezingen in De Goorn en Obdam. De reacties waren verbluffend: “Zo herkenbaar!”, “Goed om te horen dat het ergens anders ook wel eens moeizaam gaat” en “Ik heb nu een aantal handvaten hoe ik iets anders aan kan pakken”. De lezing krijgt een vervolg in de opvoedchallenge ‘DopApril’.

Hoe de avond begon..

Tijdens een quiz testten aanwezigen hun kennis over pubers. Letten ze juist meer of minder op hun privacy als pubers ouder worden? Wat is de gemiddelde leeftijd dat pubers beginnen met alcohol drinken? Juiste antwoorden waren soms verrassend en vaak ook schokkend. Want wie had gedacht dat de gemiddelde leeftijd waarop voor het eerst alcohol gedronken wordt 13,4 was? Mijn puber drinkt toch niet?

Niet straffen maar belonen

Pubers reageren minder op straf, meer op belonen. Glimlach als je kind iets goed doet en benoem iets dat goed wordt gedaan, bijvoorbeeld: “Hee, deze sneakers staan keurig onder aan de trap, in plaats van er op.” Start je puber laat in de avond voor een proefwerk pas met leren en komt vervolgens thuis met een onvoldoende, terwijl toch zo hard gestudeerd is? “Dat is toch ook niet gek”, is de reactie die dan vaak als eerste bij een ouder op komt. Marina geeft als tip niet zo te reageren, maar juist mee te gaan in de belevingswereld van de puber. Benoem eerst wat wel goed is gegaan (ook bij het behalen van een 4 zijn een aantal antwoorden goed geweest) en kijk dan samen naar wat beter had gekund.

Doe mee aan ‘DopApril’

Marina heeft nog veel meer tips en trucs om meer in contact te komen met je puber en een positieve sfeer in huis te brengen. Dit heeft zij verwerkt in een opvoedchallenge ‘DopApril’. DopApril is een samenvoeging tussen Dopamine en April; dopamine, het gelukshormoon dat onder andere vrijkomt bij het ontvangen van positieve opmerkingen. Koggenlandse puberouders kunnen zich hier voor opgeven. Zij ontvangen dan de gehele maand april elke dag een mailtje met een eenvoudig huiswerkopdrachtje. Het huiswerk is makkelijk uitvoerbaar en het eerste resultaat is al snel merkbaar. De gemeente Koggenland bekostigt de deelname. Opgeven kan tot en met donderdag 30 maart via dopapril@koggenland.nl.