GEMEENTE HOORN - Op donderdag 4 mei staan we om 20.00 uur twee minuten stil bij de oorlogsslachtoffers. Er zijn verschillende officiële herdenkingsmomenten in Hoorn, Blokker en Zwaag.

Zwaag

De dodenherdenking in Zwaag wordt gehouden in de Dorpskerk aan de Kerkelaan 8. De bijeenkomst begint om 19.10 uur. Muziek, gedichten en een overdenking zijn vaste onderdelen. Het harmonieorkest van Muziekvereniging De Herleving verleent dit jaar medewerking. Na de bijeenkomst wordt een stille tocht gehouden naar de gedenksteen aan het voormalige gemeentehuis aan de Dorpsstraat. Daar zal twee minuten stilte worden gehouden en worden bloemen gelegd. Namens het college van burgemeester en wethouders is wethouder Tap aanwezig.

Blokker

Oosterblokker en Westerblokker herdenken samen. De herdenking om 19.00 uur is in de RK Kerk aan de Plantage 29. Er is muziek en de kinderstadsdichter draagt een gedicht voor. Raadslid Kholoud al Mobayed houdt een bijzondere inleiding. Haar persoonlijke verhaal sluit goed aan bij het landelijke thema van de herdenking van dit jaar: de kracht van het persoonlijke verhaal. Wethouder Van Eijk houdt namens het gemeentebestuur een toespraak. Om 20.00 uur is de kranslegging bij het oorlogsmonument.

Hoorn

In Hoorn begint de herdenking met een stille tocht die om 19.30 uur vertrekt vanaf de Westerdijk (bij Schouwburg Het Park).  Op de route wordt bij de ‘handen’, de oorlogsmonumenten van Truus Menger, even stilgestaan.  De stoet komt tegen 20.00 uur bij de Grote Kerk aan. Daar wordt de Taptoe gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte en het Wilhelmus (door het Hoorns Harmonie Orkest). Burgemeester Jan Nieuwenburg houdt een toespraak. Daarna volgt de kranslegging.

Gewijzigde openingstijden stadhuis

Op donderdag 4 (dodenherdenking) sluit het stadhuis om 19.00 uur in plaats van 20.00 uur. En op vrijdag 5 mei (Bevrijdingsdag) is het stadhuis gesloten. Ook is de gemeente dan niet telefonisch bereikbaar.