HOORN - De politie in Hoorn heeft Jaap Kaptijn en zijn zoon Axel in het zonnetje gezet, nadat zij vorige week donderdag een persoon uit een te water geraakte auto hebben gered. De hoofdagent van de politie in Hoorn roept de mannen uit tot helden: "Zonder Jaap had het slachtoffer geen kans op overleven gehad."

Jaap Kaptijn liep met zijn hond nog een laatste rondje langs een provinciale weg toen hij opeens gepiep en een klap hoorde. Hij twijfelde geen moment en ging meteen kijken wat er aan de hand was. Na een tijdje zoeken zag hij opeens een zwart bolletje in het water. Tot zijn grote schrik bleek het om een auto te gaan. "Ik dacht: wat tref ik aan? Een gezinnetje of een opa en oma?", aldus Kaptijn in het bericht van de politie op Facebook.

Hoofd boven water

De held Kaptijn besloot het water in te gaan en zag in het voertuig iemand achter het stuur zitten die zijn hoofd maar net boven water kon houden. Kaptijn belde direct zijn zoon Axel met het verzoek om de hulpdiensten erbij te halen. Axel belde 112 en kwam daarna meteen kijken of hij kon helpen. Zijn vader was inmiddels al bezig om het slachtoffer uit zijn benarde situatie te halen.

Duikteam

Op verzoek van de politie bleef zoon Axel op de kant om de politie naar de plek van het ongeval te leiden. Eenmaal aangekomen hielp een agent Kaptijn met het redden van het slachtoffer. Toen duidelijk werd dat ze het niet met z'n tweeën konden, werd er een duikteam van de brandweer opgeroepen. Zij konden de persoon in de auto bevrijden. Het slachtoffer maakt het op dit moment goed.

De hoofdagent van de politie in Hoorn is vol lof over de actie van vader en zoon Kaptijn en reikte een bos bloemen uit. Ze hebben samen ook nog gesproken over het ongeval.