NEDERLAND - De meeste mensen hebben hun smartphone altijd bij zich. Vooral in het leven van jongeren speelt de smartphone een grote rol, helaas ook als ze aan het verkeer deelnemen. Zelfs als ze aan het fietsen zijn, lezen en schrijven veel jongeren berichtjes. Ook kijken ze vaak filmpjes op de fiets.

Het is daarom niet zo vreemd dat het gebruik van smartphones een rol speelt bij één op de vijf fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is. Om jongeren te helpen ‘smartphonevrij’ te fietsen, is er de Fietsmodus-app.

Op weg naar een nieuwe gewoonte

De speciale app verleidt jongeren om tijdens het fietsen hun smartphone niet te gebruiken. Met een beloning in het vooruitzicht ervaren de gebruikers van de app vrijwillig veilig verkeersgedrag. Wanneer ze dat een aantal dagen doen, neemt de kans toe dat ‘smartphonevrij’ fietsen hun nieuwe gewoonte wordt. Volgens onderzoek werkt belonen van veilig gedrag beter bij jongeren dan het ontmoedigen van onveilig gedrag en confronteren met gevaren.

Kans op prijzen

Deelnemers die weinig of veel fietsen hebben een gelijke kans op prijzen, omdat de Fietsmodus werkt met een maximale dagscore. Die kun je bereiken in één rit of in meer ritten op een dag. Bij zes keer de maximale dagscore maak je al kans op een bioscoopkaartje en bij tien keer op een speakerboxje. Je kunt de Fietsmodus-app dus altijd gebruiken.

Meer informatie

De app is te downloaden in de App Store en in Google Play. Meer informatie kun je vinden op de website www.fietsmodus.nl.