HOORN - Op zondagavond 12 maart overhandigt wethouder Judith de Jong een Eenhoornzegel aan Musical Popkoor Broadway. Het koor uit Hoorn bestaat 25 jaar. Het zegel van 500 euro is het verjaardagscadeau van het gemeentebestuur aan het koor.

Geschiedenis

Musical Popkoor Broadway bestaat sinds 1992. Het is een van Nederlands grootste musical- en popkoren. Het koor ontstond op initiatief van de ouders van de leden van kinderkoor De Wielewaal. Door het enthousiasme waarmee hun kinderen wekelijks zongen, wilden zij ook op de bühne te staan. Broadway heeft zo’n 185 leden, zowel mannen als vrouwen. De artistieke leiding is in handen van dirigent Patrice van Opstal en regisseur Bas Groenenberg. Het vaste combo van Broadway staat onder leiding van Ruud Luttikhuizen.

Bekend in Nederland

Broadway staat landelijk bekend als een professioneel en succesvol koor met een divers repertoire. Het eerste hoogtepunt van het koor was al direct op de eerste repetitieavond. Gerekend werd op zo’n 35 mensen, maar er kwamen er maar liefst 174. Een optreden in Carré met Pia Douwes was ook een van de hoogtepunten. Andere bijzondere plekken waar het koor heeft opgetreden zijn: het Wintercircus in Den Haag, Sister Act in Tilburg en een korenfestival in Paradiso. Elke vier jaar is er een serie theaterconcerten van Broadway in Schouwburg Het Park. Optredens van Broadway tijdens de jaarlijkse Hoornse Stadsfeesten vormen altijd een hoogtepunt van de feesten. Ook treedt Broadway met veel plezier op bij Leekerweide en Esdégé-Reigersdaal.

Sing-a-Long

Om het 25-jarig jubileum te vieren organiseert Broadway op zondag 12 maart het festival KOREN Laat Je HOORN in de Othellozaal van Schouwburg Het Park. Dit is een korenfestival met lichte muziek (musical, pop, close harmony). Het festival sluit ’s avonds af met een Sing-a-Long-concert met alle koren bij elkaar. Het uitgebreide programma staat op https://broadwayhoorn.nl/concerten/korenfestival

Waardering

Als waardering voor het vele vrijwilligerswerk in de stad, komen verenigingen en stichtingen die een jubileum van 25, 50, 75, 100 jaar enzovoorts vieren in aanmerking voor een Eenhoornzegel. Men moet dan wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en het jubileum kenbaar maken bij de gemeente.