HOORN - Er wordt geen aardgasnet aangesloten binnen fase 5 in de wijk Bangert en Oosterpolder.

Dit hebben de gemeente Hoorn en Ontwikkelmaatschappij Hoorn (OMH) afgesproken binnen de afspraken over duurzaamheid. Ook zijn er prestatieafspraken gemaakt over de ambitie om woningen met ‘Nul op de Meter’ te realiseren en deze ook energiezuinig te ontwerpen.

Nul op de meter dankzij NOM-woningen

De ambitie van de gemeente Hoorn voor fase 5 is om alle nieuwbouwwoningen te bouwen volgens de norm NOM (Nul op de Meter). Een nul-op-de-meter (NOM)-woning, is een woning waarin gedurende een jaar tijd gemiddeld net zoveel energie wordt geproduceerd (door bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers) als wordt verbruikt (voor verwarming, warm tapwater, en apparaten). Dit houdt in dat de energierekening na een jaar op nul staat.

Start bouw begin 2019

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna-energieneutraal zijn. De start van de bouw van de eerste woningen in fase 5 staat gepland in begin 2019. De OMH heeft aangegeven deze woningen zo te gaan ontwikkelen, dat ze tenminste voldoen aan de BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).

Gezamenlijke inspanning

Op basis van de opgedane ervaringen heeft de OMH aangegeven dat, met de huidige techniek en ontwikkelingen, niet alle woningen geheel NOM te maken zijn. Wel zal de techniek de komende jaren verder verbeteren waardoor we steeds dichter bij die ambitie komen. Ook moet goed worden gekeken of de prijs en kwaliteit van NOM-woningen voldoende blijft aansluiten op de wensen van mogelijke kopers.

Wethouder Theo van Eijk: 'Dit is een geweldige stap'

‘Bangert en Oosterpolder is een prachtige wijk om het goede voorbeeld te geven als het gaat om duurzaamheid. Ik vind dit dan ook een geweldige stap. We hebben er samen met de OMH belang bij dat we zowel de woningmarkt daarbij goed bedienen als onze ambitie waarmaken. Ik ben ervan overtuigd dat we hierin samen op kunnen trekken via deze afspraken’, aldus wethouder Theo van Eijk.

Bouwpartners Bangert en Oosterpolder

De wijk Bangert en Oosterpolder heeft woningen in allerlei soorten, maten en prijzen. Iedereen kan hier een nieuwbouwhuis naar wens vinden. De gemeente en de participerende ontwikkelaars, verenigd in de OMH (Ontwikkelingsmaatschappij Hoorn B.V.), hebben elk hun eigen woningaanbod in de verschillende deelgebieden in de nieuwbouwwijk. Meer informatie kunt u vinden op de website www.bangertenoosterolder.nl