De politie nam donderdagmiddag 1 december een partij van 79 kilo vuurwerk in beslag. Een groot gedeelte bestond uit het zogenaamde lijst III vuurwerk. Dit is het zwaarste en gevaarlijkste vuurwerk.

Naar aanleiding van een melding deed de politie onderzoek in en bij een woning in Zwaag. In een auto en een schuurtje bij de woning werden dozen met vuurwerk aangetroffen. Bij dit vuurwerk zaten onder anderen cobra’s, nitraten en vlinders. Het gaat hierbij om zeer zwaar en illegaal vuurwerk. De politie hield ter plaatse de 31-jarige bewoner van het pand aan. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De politie nam het vuurwerk in beslag.

Gevaar van illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen. Het vervoer van het vuurwerk over de weg en de opslag ervan in woningen creëert bovendien grote veiligheidsrisico's voor anderen.
Illegaal vuurwerk is nog steeds een groot veiligheidsprobleem. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) en het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden worden daarom onverminderd voortgezet.
Niet alleen het verkopen van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar. Kijk voor meer informatie en preventietips op onze speciale themapagina Vuurwerk.

Hoe doe ik melding van illegaal vuurwerk?

Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of via het online meldformulier. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.


(2016265052)