WIJDENS - Veel kiters varen alleen. Wanneer zij in problemen raken op zee, zijn ze aangewezen op omringende surfers. De KNRM moet vaak zoeken naar vermiste kiters. Daarom start de KNRM de preventiecampagne “Vaar met een buddy”. Het is belangrijk dat altijd iemand weet waar en wanneer je gaat kiten. Dat kan ook met hulp van de KNRM Helpt app.

KNRM Helpt app

Deze gratis alles-in-één app voor watersporters kan thuisblijvers informeren over de vaartocht en alarmeert automatisch thuisblijvers en de KNRM als je niet op tijd terug bent. De kitesurfer die in nood is of assistentie nodig heeft en zijn telefoon mee heeft op zee, belt met één druk op de knop naar de juiste instantie voor hulp. De kitesurfer kan met de app ook weerinformatie raadplegen en vaartochten voorbereiden. Achteraf is te zien welke route er gevaren is.

Veiligheidsdag

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Nederlandse Kitesurfvereniging (NKV) organiseren op zaterdag 30 september een Veiligheidsdag voor kitesurfers. Deze Veiligheidsdag heeft tot doel om de verbinding tussen kiters en de vrijwillige redders van de KNRM te vergroten zodat reddingsacties nog sneller en effectiever uitgevoerd of zelfs voorkomen kunnen worden. De KNRM en de NKV organiseren de Veiligheidsdag op drie locaties in Nederland zodat uit alle windstreken kiters kunnen deelnemen aan deze dag. Deelname is gratis, maar inschrijven voor dit evenement is noodzakelijk in verband met het aantal beschikbare plaatsen. De KNRM stations van Ouddorp, Wijk aan Zee en Hindeloopen zullen in de ochtend de aanwezige kitesurfers meer vertellen over het werk van de KNRM en wat zij kunnen doen aan voorbereidingen voordat ze gaan kiten. Maar ook hoe ze moeten handelen in geval van nood. De experts van de NKV zullen de bemanning meer uitleg geven over het materiaal van de kiter en wat zij moeten doen alvorens kiter en materiaal veilig aan boord te kunnen nemen.

In de middag zullen de kitesurfers meevaren aan boord van de reddingboot en wordt een oefening uitgevoerd waarbij een surfer in nood wordt gered. Op deze manier kan daadwerkelijk ervaren worden hoe slecht zichtbaar een kitesurfer in nood is en hoe er gehandeld moet worden bij het aan boord nemen van kiter en materiaal.

Aanmelden voor de veiligheidsdag kan via de website.

Vlog

Kitesurfers Roderick Pijls en Jalou Langeree ondersteunen deze oproep van de KNRM. Vlogger Roderick maakte daarvoor een vlog bij het reddingstation van de KNRM in Ouddorp, waar hij samen met Jalou Langeree een oefenavond op de reddingboot meemaakte.

Reddingstation Wijdenes rukt vaker uit voor surfers in problemen

De vrijwilligers van Reddingstation Wijdenes zijn in 2017 vaker gealarmeerd voor surfers in problemen dan in de jaren hiervoor. In 2017 zijn de reddingboten uit Wijdenes vier keer uitgevaren voor surfers. Bij drie alarmeringen waren er ook daadwerkelijk surfers in problemen. Zeven surfers zijn door de reddingboten of voorbijgangers in veiligheid gebracht.