Woensdag 16 november, tijdens een actiedag van het Afpakteam van de Politie Eenheid Noord-Holland, is er 1,1 miljoen euro cash, drie geldtelmachines, drie personenauto’s en veel dure merkkleding in beslag genomen. Ook zijn er bankrekeningen bevroren op last van de officier van justitie.

Na meerdere anonieme tips deed het Afpakteam gedurende acht maanden onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighield met het witwassen van grote geldbedragen. Het opsporingsonderzoek was erop gericht deze transacties inzichtelijk te maken en te onderscheppen. Het onderzoek heeft ertoe geleid dat er woensdag drie doorzoekingen en vier aanhoudingen konden worden verricht.

Doorzoeking

Er is woensdag op meerdere locaties gezocht. Zo bezocht het Afpakteam twee woningen in Amsterdam, één in Hoorn en één in Haarlem. Tijdens de doorzoeking bleek dat het ging om een georganiseerde groepering die gebruik maakten van bijvoorbeeld geprepareerde tassen, auto’s met verborgen ruimte en geldtelmachines.

Verdachten

Er is een 33-jarige Haarlemmer, een 29-jarige man uit Hoorn en twee Amsterdammers in de leeftijd van 35 en 37 jaar aangehouden. De 37-jarige Amsterdammer is weer op vrije voeten gesteld, de overige verdachten zitten nog vast. Het onderzoek loopt nog.